Dyslexie

Mensen met dyslexie hebben problemen met lezen, leren en vaak ook schrijven van teksten. Met dyslexie werken bepaalde verbindingen tussen de linker en de rechter hersenhelft niet optimaal. Dyslexie is geen oogprobleem, maar oogproblemen veroorzaken wel grotere gevolgen voor mensen met dyslexie dan mensen zonder dyslexie.

 

Onderzoek

In een onderzoek kan worden gekeken hoe het rechteroog samenwerkt met het linkeroog. De meest voorkomend visuele disfunctie veroorzaakt door een onjuiste samenwerking is Fixatie Disparatie (FD). Een kind met FD heeft veel symptomen die lijken op dyslexie. Ook kan het zijn dat iemand zowel FD als dyslexie heeft. Door het tegengaan van FD zal de visuele informatie stabieler en meer ontspannen waargenomen kunnen worden.

Beeld bij geen FD

Beeld bij FD

 

Behandeling

Een prismabril kan uitkomst bieden bij FD. Deze bril zorgt voor een veel betere samenwerking. De eerste 2 weken heeft het gewenning nodig, zoals bijvoorbeeld een andere diepte zien, kleurschifting etc. Na 6-8 weken dragen van de bril vindt er een check plaats op effectiviteit.

Een andere toepassing van prisma in een bril is een yoke-prisma-bril. Dit is een bril waarbij de prisma’s in gelijke richting zijn geslepen. Dit is anders dan bij gewone prismabrillen waarbij de prisma in tegenovergesteld richting worden geslepen. Wanneer de prisma’s in gelijke richting geslepen zijn, worden de beelden zowel rechts als links in dezelfde richting verschoven, en ook in dezelfde mate als aan beide zijden de prisma’s gelijk van waarde zijn. In theorie zou je hier als patiënt niets van moeten merken, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Het heeft op verschillende patiënten een positieve werking.

Wil je meer weten over dyslexie? Lees het artikel op de website van Dynamika.

Maak een afspraak

Je kunt bij ons via deze website een afspraakverzoek per e-mail toezenden.